Dark matter

Pingjum The Netherlands, 2019
Projects

Proximale stimilus / distale stimilus

De werken van Ina Meijer lijken eenvoudig: Duidelijke contrastrijke vormen tegen een heldere achtergrond. Ze verkent hoe een tweedimensionaal werk een representatie is van een driedimensionaal object en of een ruimtelijke vorm een representatie van een plat vlak kan zijn. Door het ontbreken van een horizon of details onttrekken de beelden zich van schaal.

In het kader van een opdracht onderzocht Meijer de ondergrondse architectuur van een paleis uit de late renaissance. Door architecten uit deze periode werd gespeeld met de ervaring van de waarnemer door onderbewuste beïnvloeding zoals perspectivische manipulatie en status gerelateerde symboliek.

De vormtaal vindt zijn oorsprong in de fundamenten van architectuur en de sokkels van bustes. Bij absentie van het gebouw of beeldhouwwerk verwerven de textiele werken een andere subjectiviteit die de waarnemer uitdaagt om nieuwe betekenis en associaties te verkennen.

Materialiteit is een belangrijk aspect in deze werken. Tactiliteit, texturen en structuren ontvouwen zich naarmate de toeschouwer dichter bij het werk komt, die de ervaring van het object gelaagdheid verleent. Verschillende oude linnen doeken dragen hun eigen geschiedenis en textuur, ze reflecteren en absorberen op verschillende wijze het licht.De donkere vlakken suggereren het ontbreken van materie en ontsluiten een ander universum.

De donkere toon van de ruimtelijke objecten doet de schaduwwerking teniet waardoor de ruimtelijkheid wint aan ambiguïteit en van dichtbij een subtielere diepte en gelaagdheid laat beleven.

De beschrijving van een gebouw gebeurt in projecties, een voor,- zij- en bovenaanzicht.Op schetsmatige wijze herinterpreteert Meijer de silhouetten uit haar onderzoek en reconstrueert, met karton als materiaal, de vermoedelijke ruimtelijke oorsprong door deze vlakke projecties in elkaar te schuiven.

Het grote vrijstaande scherm is in opbouw gebaseerd op een isometrische projectie. Ook hier verliest het object op afstand aan ruimtelijkheid en is van dichtbij de diepte van de materialisatie en behandeling te ontdekken.

press images 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11